By | November 24, 2009

Hari ini adalah hari yang agak memenatkan kepala saya. Kepala penat dek kerana terpaksa menunggu lama giliran di bank-bank yang saya pergi hari ini. Penat juga dek kerana driving time panas. Tapi kepenatan itu terubat juga dengan kejayaan saya membuka buku Simpanan Emas saya yang pertama di Maybank cawangan Banting.

Hendak membuka akaun tersebut tidaklah begitu rumit. Hanya perlu mengisi borang sebagaimana kita membuka akaun biasa dan menandatangani kontrak perjanjian dengan pihak bank. Pelaburan minimum buat masa ini adalah sebanyak 5.0 gram. Kenapa pula dalam gram? Ini kerana kita membeli emas! Bukan membuat tabungan simpanan biasa. Kita menabung emas!

Belian emas mengikut kadar jualan semasa. Ketika saya membeli emas pada hari ini (24/11/2009 @ 2.00 pm++), kadar 1.0 gram emas adalah RM129.75/gram. Jadi, bagi 5.0 gram emas, saya perlu membayar sebanyak RM648.75. Oleh kerana saya baru membuka akaun, tambahan RM10 untuk setem duti dikenakan.

Sebenarnya, untuk membuka akaun simpanan emas ini anda mempunyai pilihan samada menerusi Maybank atau Public Bank. Buat masa ini, untuk membuka akaun bagi Maybank memerlukan pelaburan minimum 5.0 gram (Ini akan meningkat kepada 6.0 gram pada tahun 2010). Manakala Public Bank memerlukan pelaburan minimum 20.0 gram.

Anda boleh rujuk dilaman web bank tersebut:

Maybank – http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=INV-Investment&cntTypeId=0&cntKey=INV03.02&programId=INV03-Gold&chCatId=/mbb/Personal/INV-Investment

Public Bank – http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/investments/gold.html

Dalam ilmu metafizik, emas merupakan ibu duit. Bagi mereka yang asyik mengalami masalah “duit bocor”, anda digalakkan untuk membuka akaun emas ini untuk menutup “kebocoran”. Lagi pun, harga emas ini payah kita nak lihat turun dengan begitu teruk. Ia merupakan pelaburan yang stabil.

Azizi Ali, pakar kewangan tanahair, tampil untuk berkongsikan ilmu beliau tentang pelaburan emas di dalam Rahsia Emas.

Dan 3 sebab kenapa Rahsia Emas ini MESTI dimiliki oleh anda sekarang:

1. Harga emas sedang jatuh tapi ini tidak bermakna anda mesti beli emas sekarang, kerana apa yang anda perlu ialah ilmu emas itu sendiri untuk anda bijak mengambil tindakan.

2. Azizi Ali bukan dari agen pelabur emas atau syarikat pelabur emas yang mempunyai kepentingan sendiri. Jadi, anda dapat ilmu yang TIDAK BERAT SEBELAH – penting kerana anda tidak mahu dipengaruhi oleh orang lain.

3. ilmu emas, ilmu emas, ilmu ITU emas.  Tidak ada yang lebih bernilai daripada emas dan mungkin salah satu daripada tip Azizi Ali di dalam Rahsia Emas dapat menyelamatkan anda daripada kerugian RM300k+ sebagaimana beliau pernah selamatkan salah seorang inner circle member beliau daripada papa kedana.

Dapatkan ebook beliau sekarang!

Related Posts:

41 Replies to “Akaun Simpanan Emas Maybank”

  1. Mohd Amir

    boleh bgtahu cr nak buka akaun simpanan emas n kat mana sy nak tahu harga emas semasa?

  2. Adi Surya Post author

    Anda boleh buka akaun simpanan di bank Maybank atau Public Bank. Saya syor kepada anda untuk buka di Maybank kerana entry requirement yang rendah iaitu 5gm. Kadar harga emas semasa boleh semak di laman web bank tersebut.

  3. aku pencari peluang

    Salam tuan, mcm mana cara ia bekerja? maksud saya dari segi pulangan balik. adakah kita perlu memantau setiap masa seperti pasaran saham? atau biarkan saja dalam akaun seperti ASB?

  4. Adi Surya Post author

    Simpan atau pelaburan?

    Setakat buat simpanan eg. 5gram tiap2 bulan… idak la perlu kita pantau sangat rate dia… sbb pada akhirnya, kita akan guna harga purata keseluruhan simpanan kalau nak tahu untung @ tidak. ini lebih kepada long term investment & berhati-hati (konservatif approach). janji ada pulangan kelak.

    melainkan kita mmg melabur berpuluh ribu dan aktif jual beli… yup kita kena pantau market rate. ini agressif approach. mau untung tiap2 masa.

  5. seri

    kalu saya nak buka terus 100g around 11K xper tak. saya tengah mencari2 tempat nak invest dan saya ada dimaklumkan elok buka akaun emas sebab selalu kebocoran wang

  6. Nieza

    Salam.
    Bolehkan saya melabur/membuat simpanan dalam bentuk barangan kemas yg sedia ada, atau adakah cara untuk bagaimana saya nak dpt keuntungan dengan barang kemas yg ada. Adakah pihak bank hanya menerima bentuk emas fizikal yg ditetapkan.

  7. Adi Surya Post author

    Selalunya untuk barangan kemas atau emas fizikal, mereka akan gadaikan di Bank Rakyat melalui skim pajakan Islam Ar Rahnu. Kita akan bayar upah simpan kepada pihak bank utk tempoh masa yg kita persetujui. Keterangan lanjut sila layari laman web Bank Rakyat di http://www.bankrakyat.com.my/web/guest/arrahnu

  8. yatie

    salam, adakah sekarang masih sesuai utk membuat pelaburan? adakah saya masih akan mendapat keuntungan kelak?

  9. malek

    Apakah trend harga emas dalam beberapa tahun lepas? Adakah ini pelaburan jangkapanjang atau endek? Secara purata berapa peratus keuntungan boleh diperolehi dari setiap pelaburan? Adakah had maxima bagi setiap akaun?

  10. CHIKON

    xpaham konservatif approach..
    n igin tahu…
    knp ade org beli saham then tibe2 jer jual saham tu pas bbrp minit..
    n knp ade saham plk yg kite kena tggu selama setahun br dpt dividen…

  11. Adi Surya Post author

    Konservatif = berhati-hati

    Jual/Beli Saham.. ini untuk ambil keuntungan. Cth. mereka yg main saham di Bursa Malaysia. Beli saham 1 unit RM11.50… tup-tup lps 5 minit harga naik ke RM13.00.. So jual untuk ambil untung.. RM13.00-RM11.50=RM1.5 untung per saham. Selalu kena beli 1 lot=500 unit atau 1000 unit. Jadi kalau untung RM1.50 sesaham, kalau ada 500 unit, darab jer la.. RM750 untung. Begitu juga kalau rugi..

    Bagi saham yg tiap2 tahun ambik dividen sahaja. Syarikat2 potensi untung setiap tahun. saper yg ada saham2 syarikat nie mana nak jual sbb beri pulangan pelaburan yg baik. Jadi pembahagian untung syarikat kpd pemegang saham melalui bayaran dividen.

  12. sue

    salam..
    slps buka akaun simpanan emas dgn kadar minimum..perlu kemaskini buku @tak dlm setahun?

  13. Amir Hamzah

    Salam….mana lebih untung….simpanan emas di maybank atau di Public Bank???

  14. hamba xthu

    adakah masa sekarang,adelah masa sesuai utk membuka akaun emas,atau tggu harga emas trun dahulu????

  15. hamba

    salam…

    DAPATKAN COIN BUNGA RAYA EMAS 999.9(10G),HARGA TERENDAH DIPASARAN..
    BERMINAT HUBUNGI 0122421591..TQVM

  16. miau..

    salam….boleh tolong ajarkan apa maksudnya buying rates dengan selling rates dalam gold investment ni?yang macamana yang lebih menguntungkan?

  17. mohd

    Salam,
    1). boleh bagi tahu web site yang menyenaraikan harga emas jangka pendek/pjg.

    2). Masa bila elok buat pelaburan dalam akaun emas; masa harga menaik atau menurun?

    3). Adakah semua transaksi akaun emas dalam bentuk gram dan bukan dalam bentuk RM.

    sekian

  18. waswah

    salam….
    sya krang faham tntg akaun emas ni…
    boleh x saudara trangkan cra simpanan nya dan apa faedah yg kta akan dpat melalui simpanan ini..?

  19. SHILA

    samekom saya nak tny, mana lg elok kalau nak melabur emas. maybank ke public bank? sebab sekarang dua dua hampir sama je. jurang maybank n public bank lebih kurang je. so awk syor kan yg mana? sebab sy berminat sgt2 ni.. harap sudi membantu tq.

  20. Azie

    Assalamualaikum..
    saya nak tanya.. menyimpan dalam akaun emas ni, kita kena bayar zakat tak?

  21. zila

    salam..saya nk tnye,macam mana nak buat pelaburan emas..boleh tak jelas kan

  22. Adi Surya Post author

    Buying Rates – kadar bank beli dari pembeli
    Selling Rate – kadar bank jual kepada pembeli

    Kalau kita nak beli emas, kita tengok kadar Selling Rate.

  23. Adi Surya Post author

    Akaun emas ini seperti kita mendeposit/menyimpan wang dalam bank. Bezanya kita simpan duit itu dengan membeli emas. Harga emas ini berdasarkan nilai semasa pasaran.

    Contoh:
    Pada 1 Mei 20xx menyimpan 10gm emas pada kadar harga RM100/gm. Jumlah simpanan bersamaan 10gm x RM100/gm = RM1,000.
    Pada 6 Jun 20xx mengeluarkan 10gm emas pada kadar harga RM110/gm. Jumlah pengeluaran bersamaan 5gm x RM110/gm = RM1,100.
    Jesteru, keuntungan RM100 (RM1,100 – RM1,000) telah diperolehi.

  24. Adi Surya Post author

    good question… nak kena tanya ustaz.. kena zakat mmg kena zakat la. samada emas atau simpanan? confirm dengan yg lebih arif…

  25. atikah

    salam..
    niat di hati mmg na bkk akaun emas ni.. tp xbrape na pasti.. kalau nak invest , maknenye kta kne sentiasa tahu la keadaan turun naik hg emas.. sama ada nak tmbh gm emas kta atau nak jual atau pun bia kan.

    contoh- kta da bkk akaun. hg emas naik.. so kita jual or wat.? macam mana pula hg emas tron? kta beli emas or wat.? sama mcm saham ke..? atau pihak bank yang menguruskan semuanya then kta just bkk akaun then ikut suke na tmbh gm emas atau mcm mne ea..? BLUR.

  26. MISS BINTULU

    sy pn berminat dlm pelaburan ni.tp so far xda peluang lg nk buka coz baru bekerja. ada risiko x pelaburan ni?

  27. Researcher

    Pelaburan emas nie bagus..
    Tapi sesiapa yg nak buat LONG TERM INVESTMENT & PLAY SAFE..
    investlh di PUBLIC @ MAYBANK..
    yg nak SHORT TERM.. Main kat bursa saham..
    Korang kena pilih SHORT TERM @ LONG TERM.. Kalo korang takde goal susah nak buat pilihan.. TQ

  28. Radzi

    Alhamdulillah, saya pun dah berjaya buka akaun emas maybank pada hari ini, 17/08/2011 pada kadar RM175.06 per gram. Sekarang minimum untuk buka akaun di maybank adalah 1 gram, sesiapapun mampu. Bagi saya kalau nak beli emas ada duit je beli, kalau nak tunggu harga emas turun nanti sampai bila2 pun tak boleh beli.

  29. org mude

    acc emas nie jual beli bleh d buat bila2 masa or ada masa mcm asb?

  30. Radzi

    org mude: ya boleh jual beli bila2 masa, ikut harga emas terkini.

  31. azlean

    assalamualaikum, perbezaan pelaburan emas maybank dgn ah rahnu mana lebih mnguntungkn?

  32. impiana

    akum..saya rasa saya berminat nak join.tetapi saya nak tahu bagaimana caranya nak buat jual beli ngan bank.adakah saya kena pergi bank utk urusan atau pun bank yang akan uruskan jual beli emas tersebut melalui akaun.

  33. aminah siregar

    saya sedang memohon PR mau melanggan simpanan emas untuk anak saya berumur 11 tahun sekarang Bagaimana
    cara nya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *